Home » Despre » Krav Maga

Subscribe To Newsletter

Krav Maga

 

”Oamenii respecta puterea, iar aceasta vine în multe forme. Krav Maga este putere iar oamenii te vor respecta pentru ca il cunosti.” Imi Lichtenfeld – Fondator Krav Maga (1910-1998)

Scurt istoric al Fondatorului Krav Maga, Imi Lichtenfeld:Imi

Imi sa nascut in 1910 intr-o familie de evrei din Budapesta. A crescut la Bratislava, Slovacia unde tatal sau, Samuel Lichtenfeld a fost un inspector sef în fortele de poliție.
Ca fost acrobat de circ, Samuel Lichtenfeld deținea o sala de gimnastica in care au fost predate mai multe activitati, inclusiv de auto-apărare. Datorita influentei tatalui sau, Imi a devenit un boxer de mare succes, luptator si gimnast, recunoscut la nivel national si international.
La mijlocul anilor ’30, viata evreilor in Bratislava s-a inrautatit mult. Pană in 1940 cand nazistii i-au invadat tara, Imi a organizat grupuri de rezistenta si lupta contra antisemitilor care agresau evreii.
Cand a inceput al 2-lea razboi mondial Imi s-a alaturat Legiunii Cehe, care facea parte din Armata Britanica. A luptat impotriva nazistilor pe fronturile din Egipt.
La terminarea razboiului, Imi a plecat in Israel si s-a alăturat celei mai mari organizații de partizani (numita “Hagana”) care lupta pentru obtinerea independentei fata de ocupatia britanica si a statelor arabe vecine. A fost numit imediat instructor de forta, autoaparare si lupta directa al Hagana.
La crearea statului Israel, Imi a devenit instructorul sef pentru autoaparare al “Tzahal” – Fortele de Aparare ale Israelului (I.D.F.).
Sintetizand experienta sa de o viata, Imi a creat în 1971 Krav-Maga, concepand astfel acest sistem de autoaparare incat sa fie eficient si accesibil tuturor oamenilor, puternici sau slabi, barbati sau femei.
Imi Lichtenfeld a murit in ianuarie 1998, la 88 ani. A fost inmormantat in Netanya, Israel.

Krav Maga este un sistem modern si dinamic, care poate fi folosit de oricine indiferent de  varsta, sex sau conditie fizica. Este un sistem adaptabil care se incadreaza intr-un stil de viata  modern, iar rezultatele apar intr-un timp relativ scurt. Krav Maga este chintesenta tehnicilor si tacticilor de autoaparare, de lupta corp la corp si de  protectie pentru terte persoane. In tehnicile de Krav Maga nu gasim miscari de prisos sau  estetice…care dau bine, ci eficacitate extrema, instinctiva, reflexe, viteza de executie a  combinatiilor, acestea ducand in timpul cel mai scurt la eliminarea pericolului cu care ne putem confrunta. Facand o evaluare rapida a situatiei in care se afla si alegand sa foloseasca actiunile cele mai potrivite pentru propria  siguranta, a bunurilor sale sau pentru protejarea celor dragi, practicantul de Krav Maga va iesi cat mai repede si eficient  din orice situatie periculoasa s-ar afla, atat pe strada, cat si in masina, in mijloacele de  transport in comun, la scoala sau acasa.

Recunoscut in mod deosebit la nivel mondial ca un sistem ce acorda o atentie deosebita studiului si dezvoltarii tehnicilor si tacticlor pentru protectia tertilor impotriva atacurilor si amenintarilor armate, fie ele efectuate cu arme albe sau de foc, Krav Maga a fost adoptat si implementat in multe departamente si unitati speciale militare si de politie din intreaga lume, devenind principala strategie de lupta impotriva crimei organizate cat si a terorismului.

Krav Maga se bazeaza pe cateva principii tactice principale si anume:

■ Apara-te si contraataca in modul cat mai rapid si direct posibil, preferabil cu actiune simultana.

■ Neutralizeaza cat mai rapid si eficient atacul, folosind orice mijloace la indemana, cu agresivitate, forta, viteza si precizie asupra zonelor vulnerabile.

■ Scaneaza, cerceteaza zona si asigura-te contra eventualelor pericole.

■ Paraseste rapid locul atacului si controleaza eventualele rani.

■ Informeaza si ajuta autoritatile.

Este foarte important ca oriunde suntem, sa fim constienti de mediu, de caile de acces, de persoanele care sunt in apropierea noastra, de zgomote suspecte, masini, etc. Constientizarea mediului inconjurator este un element de preventie foarte important in krav maga. Cand suntem perfect constienti de mediul inconjurator si vigilenti este mult mai usor sa prevenim un atac si sa luam deciziile care se impun.