Acasă » Despre » Krav Maga

Krav Maga

 

”Oamenii respecta puterea, iar aceasta vine în multe forme. Krav Maga este putere iar oamenii te vor respecta pentru ca il cunosti.” Imi Lichtenfeld – Fondator Krav Maga (1910-1998)

Scurt istoric al Fondatorului Krav Maga, Imi Lichtenfeld:Imi

Imi Lichtenfeld s-a născut în anul 1910 într-o familie de evrei din Budapesta. A crescut la Bratislava, Slovacia unde tatăl său Samuel Lichtenfeld a fost inspector șef în forțele de poliție.
Ca fost acrobat de circ, Samuel Lichtenfeld deținea o sala de gimnastica în care se predau mai multe activități, inclusiv de auto-apărare. Datorită influenței tatălui său, Imi a devenit un boxer de mare succes, luptător și gimnast.
La mijlocul anilor ’30, viața evreilor din Bratislava s-a înrăutățit mult. Pană in 1940 cand naziștii i-au invadat tara, Imi a organizat grupuri de rezistență și luptă contra antisemiților care agresau evreii.
Când a început al 2-lea război mondial,  Imi s-a alaturat Legiunii Cehe, care făcea parte din Armata Britanica. A luptat împotriva naziștilor pe fronturile din Egipt.
La terminarea războiului Imi a plecat în Israel și s-a alăturat celei mai mari organizații de partizani (numita „Hagana”) care lupta pentru obținerea independenței față de ocupația britanică și a statelor arabe vecine. A fost numit imediat instructor de forță, autoapărare și luptă directă al Hagana.
La crearea statului Israel, Imi a devenit instructorul șef pentru autoapărare al „Tzahal” – Forțele de Apărare ale Israelului (I.D.F.).
Sintetizând experiența sa de o viata, Imi a creat în 1971 Krav-Maga, concepând astfel acest sistem de autoapărare încât să fie eficient și accesibil tuturor oamenilor, puternici sau slabi, bărbați sau femei.
Imi Lichtenfeld a murit in ianuarie 1998, la 88 ani. A fost înmormântat în  Netanya, Israel.

Krav Maga este un sistem modern si dinamic, care poate fi folosit de oricine,  indiferent de  vârstă, sex sau condiție fizică. Este un sistem adaptabil care se încadrează într-un stil de viață modern iar progresul apare într-un timp relativ scurt spre deosebire de artele marțiale care necesită o perioadă mai îndelungată de pregătire.

Krav Maga este chintesența tehnicilor și tacticilor de autoaparare, de lupta corp la corp și  de  protecție pentru terțe persoane. În tehnicile de Krav Maga nu găsim mișcări de prisos sau  estetice… care dau bine, ci eficacitate extremă, instinctivă, reflexe, viteză de execuție, acestea ducând în  timpul cel mai scurt la eliminarea pericolului cu care ne confruntăm. Făcând o evaluare rapidă a situației în care se află și alegând să folosească acțiunile cele mai potrivite pentru propria  siguranță sau pentru protejarea celor dragi, practicantul de Krav Maga va ieși cât mai repede și eficient  dintr-o situatie periculoasă, atât pe stradă, în mașină, în mijloacele de  transport în comun, la școală sau acasă.

Recunoscut la nivel mondial ca un sistem ce acordă o atenție deosebită studiului și dezvoltării tehnicilor și tacticilor pentru protecția terților împotriva atacurilor și amenințărilor armate, fie ele efectuate cu arme albe sau de foc, Krav Maga a fost adoptat și implementat în multe departamente și unități speciale militare și de polițe din întreaga lume.

Krav Maga se bazează pe câteva principii tactice principale și anume:

■ Apără-te și contraatacă în modul cât mai rapid și direct posibil, preferabil cu acțiune simultană.

■ Neutralizează cât mai rapid și eficient atacul, folosind orice mijloace la îndemână, cu agresivitate, forță, viteză și precizie asupra zonelor vulnerabile.

■ Scanează, cercetează zona și asigură-te contra eventualelor pericole.

■ Părăsește rapid locul atacului și controlează eventualele rani.

■ Informează și ajută autoritățile.

Este foarte important ca oriunde ne aflăm, să fim conștienți de mediu, de căile de acces, de persoanele care sunt în apropierea noastră, de zgomote suspecte, mașini, etc. Constientizarea mediului înconjurător este un element de prevenție foarte important in krav maga. Cand suntem perfect conștienți de mediul înconjurător și vigilenți este mult mai usor să prevenim un atac și să luăm deciziile care se impun.