Home » Blog » Principii tactice in krav maga

Subscribe To Newsletter

Principii tactice in krav maga

Krav Maga se bazeaza pe cateva principii tactice principale si anume:

■ Apara-te si contraataca in modul cat mai rapid si direct posibil, preferabil cu actiune simultana.

■ Neutralizeaza cat mai rapid si eficient atacul, folosind orice mijloace la indemana, cu agresivitate, forta, viteza si precizie asupra zonelor vulnerabile.

■ Scaneaza, cerceteaza zona si asigura-te contra eventualelor pericole.

■ Paraseste rapid locul atacului si controleaza eventualele rani.

■ Informeaza si ajuta autoritatile.

Este foarte important ca oriunde suntem, sa fim constienti de mediu, de caile de acces, de persoanele care sunt in apropierea noastra, de zgomote suspecte, masini, etc. Constientizarea mediului inconjurator este un element de preventie foarte important in krav maga. Cand suntem perfect constienti de persoanele din jurul nostru este mult mai usor sa prevenim un atac.

Vom imparti tipurile de atacuri dupa cum urmeaza:

  • atac realizat de o singura persoana
  • atac cu multipli agresori.

Atacurile acestea pot fi la randul lor cu mainile goale si cu arme.

Armele le vom imparti in urmatoarele categorii:

  • arme taioase si de impuns traditionale si artizanale ( sticla sparta, ciob, surubelnita, etc.)
  • obiecte contondente, de tip baston, bata, ranga etc.
  • arme de foc scurte (pistol tip revolver, tip semiautomat sau automat)
  • arme de foc medii si lungi (carabina, pusca, pistol mitraliera, etc)

Agresiunile fizice, corp la corp, pot fi de mai multe feluri: apucari sau fixari de maini, de trunchi, de cap, strangulari, impingere urmata de lovire, lovire cu mainile, capul, picioarele, lupta la sol si imobilizari.

In Krav Maga apararea sub forma pararilor sau blocajelor, se prezinta stilizat sub forma lui cerc. Apararea 360 grade cum este numita asigura posibilitatea blocarii oricarui atac din raza noastra de actiune.

Un mod caracteristic in krav maga este bursting sau tradus ar veni explozie. Din imposibilitatea realizarii unei pivotari complete necesare lovirii corecte si cu forta a atacatorului ( asa cum se realizeaza in box, kick box, etc) si pentru realizarea unui blocaj cat mai eficient suntem nevoiti sa recurgem la acest bursting. Imposibilitatea lovirii corecte vine din lipsa de timp si necesitatea unei forme cat mai compacte.

De asemenea loviturile de pumn nu se rotesc nici la crosee nici la directe deoarece suprafata de contact este mai mare si sansa de a fractura incheietura mainii este mai mica.

Tehnicile specifice de krav maga presupun lovirea zonelor sensibile: nas, ochi, gat, tample, urechi, plex solar, testicule, articulatii.

Situatiile considerate cele mai grele si periculoase dar si cele mai raspandite, sunt atacurile cu arme taioase si atacurile in care sunt mai multi agresori. Adesea in apararea impotriva unui agresor inarmat cu un cutit cel ce se apara va fi taiat. Daca taieturile nu sunt in zone vitale, victima are sanse mai mari sa reuseasca sa fuga sau sa neutralizeze atacatorul.

Tehnicile de pistol presupun redirectionarea liniei focului, controlarea armei, neutralizarea atacatorului si luarea armei. Acesti pasi pot varia in functie de tipul atacului.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*